دلگرمی بورس از حمایت رئیس جمهور

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: صحبت‌های آقای رییسی موجب دلگرمی بازار سرمایه شده است.

به گزارش صدای بورس، محمدعلی دهقان دهنوی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این سوال که چرا در ماه‌های پایانی دولت و با وجود اعتراضات عده‌ای از سهامداران، ریاست سازمان بورس را پذیرفت و آیا جریان مخالف وی، پس از ورودش به سازمان بر روند بازار تاثیر گذاشتند، گفت: پیش از انتخابم به عنوان رییس سازمان بورس، دو سال در وزارت اقتصاد در معاونت اقتصادی مشغول به کار بودم اما از قبل با دکتر دژپسند آشنا بودم و مدت‌ها با وی همکاری داشتم و شناخت کاملی نسبت به یکدیگر داشتیم. فعالیت‌ها در معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد دو محور اصلی بهبود فضای کسب و کار و تبیین و تدوین سیاست‌های اقتصادی دارد و برخی از برنامه‌های بورسی در این معاونت طراحی می‌شود.

وی ادامه داد: معاونت اقتصادی وزارت اقتصاد عملا بازوی ستادی وزارت اقتصاد در حوزه بازار سرمایه است و مباحث کلان بازار سرمایه در معاونت اقتصادی جریان دارد و به همین دلیل همواره ارتباط پویا بین معاونت اقتصادی و بازار سرمایه وجود دارد و در همان مقطع به طور مستمر به اقای قالیباف اصل در اداره امور بازار سرمایه همفکری و همکاری داشتیم اما در نهایت تصمیم وی برای استعفا جدی بود و شورای عالی بورس در موقعیتی قرار گرفت که استعفای اقای قالیباف را بپذیرد.

رییس سازمان بورس افزود: پس از اینکه استعفای آقای قالیباف توسط خود ایشان علنی شد اقای دژپسند به بنده پیشنهاد حضور در سازمان بورس را داد و از آنجایی که بیشتر از ۸ ماه تا پایان دولت باقی نمانده بود به دنبال گزینه‌ای بودند که آشنایی کامل را داشته و دو طرف فهم مشترک داشته باشند.

از رفتار جریان مخالفم تعبیر لجاجت و بداخلاقی نداشتم و ندارم

دهقان‌دهنوی درباره مخالفان حضور وی در سازمان بورس اظهار داشت: طبیعی است که افراد بنا بر نظرات خود یا بابت شناخت کمتری که از من داشتند گزینه‌های دیگری را برای ریاست سازمان بورس مطرح می‌کردند اما در نهایت تصمیم‌گیرنده درباره انتخاب رییس سازمان، شورای عالی بورس است. در واقع وزیر اقتصاد گزینه مورد نظر خود را به شورا پیشنهاد می‌دهد و اگر گزینه پیشنهادی در شورا رای نیاورد، نمی‌تواند رییس سازمان بورس شود.

وی تاکید کرد: البته همواره در انتخاب افراد برای پست‌های مختلف یک جریان لابی وجود دارد و نمی‌توانم این موضوع را انکار کنم به هر حال چراکه همواره موافقان و مخالفانی در این باره وجود دارد اما در نهایت شورای عالی بورس براساس برنامه‌هایی که برای این سازمان و بازار سرمایه ارایه دادم، من را به عنوان رییس سازمان بورس انتخاب کرد. باید توجه داشته باشیم که شورای عالی بورس ترکیبی از افراد حقیقی و حقوقی و نهادهایی از بازار سرمایه، نمایندگان دولت، دادستانی و .... است و این شورای ترکیبی از عقاید و نظرات مختلف و متنوع است.

رییس سازمان بورس در پاسخ به این سوال که آیا پس از انتخاب شما لجاجت‌های مخالفان از وزارتخانه‌ها یا مجلس در بازار بروز و ظهور داشت، گفت: طبیعت بازار سرمایه این است که از این موضوعات تحت تاثیر قرار بگیرد اما باید این موضوع را در نظر بگیریم که مراجع مختلف قدرت، تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی اهداف و نظرات خود را دارند و نباید از این موضوع، تعبیر لجاجت و بداخلاقی داشته‌ باشیم. گاهی اوقات مرجع سیاست‌گذاری بنا بر قضاوت و مسئولیت‌های خود تصمیمی می‌گیرد یا پیش از اعمال آن، تصمیم گرفته شده را اعلام می‌کند هرچند فکر می‌کنند تصمیم خوبی را اتخاذ کرده‌اند اما همان تصمیم بازار سرمایه را تحت شعاع قرار می‌دهد.

دهقان دهنوی با بیان اینکه بازار سرمایه هم معمولا دچار بیش واکنشی می‌شود یعنی نسبت به یک خبر مثبت یا منفی بیش از واقعیت آن، واکنش نشان می‌دهد، افزود: به عبارت دیگر در این جریان، تصمیمات در بازارسرمایه بزرگ‌نمایی می‌شوند. بنابراین تلاش ما براین بوده که سازمان بورس، نهادهای مالی و سهامداران تمرین کنیم تا به تشدید این فضا دامن نزنیم و با آرامش مشکلات را برطرف سازیم. به همین دلیل است که امروز با دستگاه‌های مختلف اجرایی و مجلس بدون تنش در حال همکاری هستیم.

وی تاکید کرد: باید بتوانیم فضایی ایجاد کنیم که مجلس هم به کمک بازار سرمایه بیاید و اگر اصل را بازار سرمایه بدانیم، موضوعاتی مانند انتخاب یک فرد خاص برای سازمان بورس دیگر نباید اهمیتی داشته باشد و مهم این است که مجلس اعتقاد بر حمایت از بازار سرمایه داشته باشد.


بیشتر بخوانید:

از برنامه‌های وبانک مطلع شوید


چرا روند ریزشی شاخص متوقف نشد

دهقان دهنوی در باره اینکه چرا با وجود استفاده از ابزارهای مختلف روند ریزشی بازار متوقف نشد، ادامه داد: سال گذشته در تاریخ اقتصادی کشور سال خاصی بود. اگر به گذشته بازار سرمایه نگاه کنیم و شاخص را مورد بررسی قرار دهیم، می‌بینیم که شاخص همواره افت و خیز داشته ‌است. پس از طی دوره‌های نزولی، شاخص احیا شده و به دوره‌های صعود رسیده‌ایم. این در حالی است که اساسا افت و خیز شاخص در طبیعت بازار سرمایه است اما سه موضوع، سال گذشته را از تاریخ بازار سرمایه متمایز می‌کند. شدت صعود و نزول شاخص، رشد جهشی کدهای جدید بورسی و انتظارات از رشد نرخ دلار موضوعاتی بودند که به شدت بازار را تحت تاثیر قرار دادند و بورس ۹۹ را متمایز از سال‌های گذشته کردند.

رییس سازمان بورس گفت: همان طور که گفته شد موضوع مهم رشد شاخص در سال گذشته است البته در سال ۹۸ رشد شاخص بیشتر از سال ۹۹ بوده اما از آنجایی که در آن سال ریزشی رخ نداد کسی درباره صعود جهشی شاخص در سال ۹۸ صحبت نمی‌کند. ‌

وی با بیان اینکه موضوع دوم این است که در سال گذشته ورود مردم به بازار سرمایه نسبت به سنوات گذشته بسیار زیاد بود و شاهد ورود گسترده مردم به بازار سرمایه بودیم، اظهار داشت: کسانی که از قبل در بازار سرمایه حضور داشتند و از سهامداران قدیمی محسوب می‌شوند، وقتی از تجربه‌های خود در ریزش‌های دوره‌های گذشته می‌گویند جزو افتخارتشان است که سه الی ۴ ریزش بازار را دیده‌اند. برخی از آنها پیشکسوتان بازار سرمایه هستند که به نظرات این افراد بسیار بها داده می‌شود. بعضا سرمایه این افراد در بورس چند بار به صفر رسیده‌است تا دریابند که چگونه ریسک در بازار سرمایه را مدیریت کنند. لذا این افراد همیشه مسئولیت سود و زیان خودشان را می‌پذیرند و واقعیت وجود ریسک در بازار را پذیرفته‌اند.

آنهایی که از خرداد ۹۹ بورسی شدند، متضررترین هستند

دهقان دهنوی افزود: جمعیت قابل توجهی در ابتدای سال ۹۹ وارد بازار شدند و آنهایی که از ابتدای سال وارد شدند به دلیل اینکه چند ماه اول را در سود بودند،‌ هنوز در سود هستند یا اینکه ضرر قابل توجهی متوجه آنها نیست. اما اکثر افرادی که از اواخر خرداد ماه سال گذشته به بعد وارد بازار شدند،‌ در زیان هستند و برای افرادی که دو ماه پس از ورود به بازار با افت سنگین مواجه می‌شوند هضم این موضوع بسیارسخت است.

۶۰ درصد از تازه‌واردها هنوز در سود هستند

وی با تاکید بر اینکه حدود ۵۵ تا ۶۰ درصد از این ۶ میلیون کد بورسی با وجود اینکه بخشی از سود خود را از دست داده‌اند، هنوز در سود هستند، گفت: باید توجه داشته باشیم که تا قبل از سال ۹۹ حدود ۱۱ میلیون کد بورسی در کشور وجود داشت. به عبارت دیگر فقط در یک سال بیشتر از نصف جمعیت تمام سال‌های فعالیت بورس، وارد بازار سرمایه شده و کد بورسی گرفتند.

دهقان دهنوی در پاسخ به این سوال که متوسط پولی که ۶ میلیون کد بورسی جدید وارد بازار سرمایه کردند، چقدر است، اظهار داشت: طبق بررسی‌هایی برای اجرای یک طرح حمایتی از سهامداران خرد داشتیم؛ از ۶ میلیون کد بورسی جدید، ۴ تا ۴.۵ میلیون نفر زیر ۱۰ میلیون تومان پول وارد بازار سرمایه کرده‌اند.

دولت کدام بازار را تبلیغ کند

وی درباره تبلیغ دولت برای ورود مردم به بازار سرمایه اظهار داشت: موضوع مهمی که باید برای مردم توضیح داده شود این است که آیا دولت‌ها باید مردم را به بورس دعوت کنند یا خیر؟ در واقع سؤال این است که دولت‌ها باید مردم را به کدام یک از بازارهای چهارگانه کلاسیک دعوت کنند؟ اگر کسی وارد بازار ارز شود و برای مثال ۱۰ هزار دلار خانگی داشته باشد، در واقع وام بدون بهره به دولت آمریکا داده است. بنابراین بازار ارز گزینه مطلوبی برای سرمایه گذاری مردم محسوب نمی‌شود. هر دولتی باید توصیه منع ورود به بازار ارز را برای مردم داشته باشد.

رییس سازمان بورس با بیان اینکه افرادی که وارد بازار طلا می‌شوند هر چند خود را در مقابل تورم پوشش داده‌اند اما کمکی به اقتصاد کشور نمی‌کنند، گفت: این بازار مولد نیست بلکه بازاری خنثی محسوب می‌شود. وی افزود: در بازار ملک، دولت برای تامین مسکن وظیفه ذاتی دارد اما اگر سرمایه‌های سرگردان و مازاد وارد بازار ملک شود و قیمت‌ها را بیش از تورم بالا ببرد، به این معناست که دقیقا با یک وقفه‌ای نرخ اجاره بالاتر می‌رود. این همان چیزی است که امروز شاهد آن هستیم. بنابراین تاثیر ورود سرمایه‌های سرگردان به بازار مسکن، فشار معیشتی برای مردم است. هر چند دولت برای ساخت و ساز مسکن مردم باید برنامه داشته باشد و مشوق‌هایی در این جهت ارایه دهد اما برای خرید و فروش مسکن و هدایت نقدینگی به این بازار انگیزه‌ای ندارد چراکه اثر ورود سرمایه به این حوزه رشد تورم است.

دهقان دهنوی تاکید کرد: اما در بازار سهام هیچ یک از این اتفاقات را نمی‌بینیم. بازار سهام وام به کشور خارجی نیست؛ نمی‌تواند خنثی باشد و در سبد مصرفی خانوار هم حضور ندارد. از این رو، نمی‌تواند اثر تورمی داشته باشد. نکته مثبت بازار سرمایه این است که امکان تامین مالی از این محل برای شرکت‌ها و بنگاه‌ها فراهم می‌شود.

پس از انتخاب رییس جمهور بازار به تعادل رسید

دهقان دهنوی در خصوص اثر انتخابات بر بازار سرمایه عنوان کرد: تا قبل از انتخابات بحث‌هایی مطرح بود که دیدگاه رئیس جمهور منتخب درباره بازار سرمایه چیست و ایشان چه عقاید و برنامه‌ای در این مورد دارد. با انتخاب رییس جمهور، بسیاری از موضوعات تعیین تکلیف ‌شد.

وی افزود: در حال حاضر می‌دانیم که رییس جمهور منتخب چه دیدگاهی درباره بازار سرمایه دارد. البته در حال حاضر برنامه اجرایی با جزییات درباره بورس در دولت آینده ارایه نشده اما برخی از کدهای لازم داده شده‌ که نشان از حمایت از بازار سرمایه است.

به گزارش صدای بورس، دهقان دهنوی ادامه داد: صحبت‌های آقای رییسی همواره درباره حمایت از بازار بوده و هم اینکه ایشان تنها نامزد ریاست جمهوری بود که از بورس تهران بازدید داشت. این نشان از توجه رییس جمهور آینده به بازار سرمایه دارد. بنابراین، بازار سرمایه در کنار گزارش‌های شرکت‌ها از میزان سوددهی‌ها، از جانب حمایت رییس جمهور آینده هم دلگرمی پیدا کرده‌است و مجموع این عوامل باعث ایجاد اطمینان در بازار سرمایه شده است.

چرا بازار به «خیر»رییسی واکنش نشان نداد ؟

رییس سازمان بورس در پاسخ به این سوال که چرا جواب «خیر» از سوی آقای رییسی درباره ملاقات با رییس جمهور امریکا اثری بر بازار نداشت، گفت: بازار یک شخص واحد نیست و تعداد زیادی از فعالان اقتصادی در بازار حضور دارند که هر یک می‌توانند برداشت و قضاوت متفاوتی داشته باشند. آن چیزی که روند بازار را تعیین می‌کند برآیند تمام این برداشت‌ها و نظرات است. در حال حاضر مجموع متغیرهای اثرگذار از اردیبهشت ماه تاکنون اثر مثبتی بر شاخص داشته‌است.

وی ادامه داد: تاکید می‌کنم که سازمان بورس متولی شاخص نیست و انتظار از سازمان برای بالا بردن یا پایین آوردن شاخص اشتباه است. وظیفه سازمان طبق قانون مشخص است و باید به دنبال ایجاد بازار شفاف کارا و منصفانه باشد. شفاف به این معناست که اطلاعات از سمت ناشر به سمت سهامدار هدایت شود و جریان پایدار داشته باشد و فضای تبادل اطلاعات به گونه‌ای باشد که سهامدار در جریان اتفاقات شرکت قرار بگیرد. این شفافیت از عملکرد سازمان بورس حاصل می‌شود. در بحث شفافیت در یک دوره‌ای متوسط زمان تاخیر ارایه گزارش‌های شرکت‌ها ۶۰ روز بود اما اکنون به کمتر از یک روز رسیده‌است و باید به جایی برسیم که این عدد صفر شود.

منبع: ایلنا

کد خبر 435835

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =